Witaj Gościu ( Zaloguj się | Załóż nowe konto! )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> WorldCam.pl Image Uploader, obraz z kamery na serwer FTP
Dolphin
post wto, 24 paź 2006 - 22:49
Post #1

Mistrz

Grupa: Administratorzy

Nr użytkownika: 2
Gadu-Gadu: 5885806

Witam,

chciałbym zaprezentować wersję testową programu służącego do przesyłania obrazu z kamery internetowej na serwer FTP. Program jest w pełni darmowy zarówno do użytku prywatnego jak i komercyjnego.

Można go pobrać z poniższego adresu:

http://www.worldcam.pl/wciu.exe

Niektóre z funkcji programu:
- zapis obrazu w formacie jpg oraz bmp
- możliwość dodania sformatowanego tekstu lub aktualnej daty i godziny w dowolnym miejscu.
- efekty: zmiana rozmiaru obrazu, odwrócenie kolorów, zapis w odcieniach szarości.
- automatyczne uruchamianie programu oraz przesyłania obrazu podczas startu systemu.
- integracja z wortalem WorldCam.pl oraz naszym forum dyskusyjnym

Proszę o opinie, uwagi oraz ewentualnie wykryte błędy smile.gif

--------------------
"Co jest najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót: spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli."
Go to the top of the page

+Quote Post
kat
post czw, 16 lis 2006 - 12:13
Post #2

Nowy
*

Grupa: Użytkownicy

Nr użytkownika: 11,021

Witam serdecznie smile.gif

Testuje program WorldCam.pl Image Uploader od ok. 2 tygodni.
Muszę przyznać, że program zapowiada się bardzo dobrze biggrin.gif
Posiada najważniejsze funkcje, jakie program tego typu mieć powinnien.
Żeby nie było tak słodko to przedstawie kilka błędów, które zauważyłem;

1. Jeżeli program ustawi sie na automatyczne uruchamianie razem z systemem w postaci zminimalizowanej z uruchomioną funkcją wrzutu obrazu przez FTP, to program nie wysyła automatycznie obrazu z kamery, wysyłać zaczyna dopiero po przywróceniu okna programu. Troche dziwna sprawa, ale tak jest rolleyes.gif

2. Program ma problemy ze stabilnością, po dłuższym użytkowaniu potrafi się zawiesić sad.gif

3. Kolejny problem też dotyczy wysyłania przez FTP. Jeżeli włączy się wysyłanie FTP, to program po zminimalizowaniu potrafi wyłączyć opcję FTP. Zdarza się to dosyć rzadko, ale się zdarza.

To najważniejsze błędy, jakie udało mi się wychwycić wink.gif

Podsumowując muszę przyznać, że program tego typu na licencji Freeware jest potrzebny, ponieważ stanowi on alternatywę do innych programów, które najczęściej są na licencji shareware.

Testowałem już wiele programów do wysyłania obrazu z kamery przez FTP na licencji freeware i w każdym z nich czegoś mi brakowało np. brak możliwości kompresji obrazu itp.

WorldCam.pl Image Uploader bedzie najlepszym programem Freeware do wysyłania obrazu kamery przez FTP. Zarówno pod względem najważniejszych funkcji, jak i poprzez swoją prostotę biggrin.gif Oczywiście jeżeli zostaną poprawione błędy cool.gif

Także jesteście na dobrej drodze tongue.gif

P.S. Przydałaby się jeszcze funkcja dodwania dowolnego tekstu do obrazu wink.gif

Pozdrawiam

+Quote Post
Dolphin
post czw, 16 lis 2006 - 22:21
Post #3

Mistrz

Witaj Kat smile.gif

Dzięki za uznanie oraz uwagi do programu. Sprawdzę wszystko o czym napisałeś i mam nadzieję, że w następnej wersji będzie już wszystko działać dobrze :]

CYTAT
P.S. Przydałaby się jeszcze funkcja dodwania dowolnego tekstu do obrazu

Wybierz z menu "Obraz -> Ustawienia". Jest tam możliwość wstawienia dowolnego tekstu.

--------------------
"Co jest najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót: spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli."

+Quote Post
kat
post pią, 17 lis 2006 - 00:56
Post #4

Nowy
*

CYTAT(Dolphin @ czw, 16 lis 2006 - 22:21) [snapback]14797[/snapback]
Witaj Kat smile.gif

Dzięki za uznanie oraz uwagi do programu. Sprawdzę wszystko o czym napisałeś i mam nadzieję, że w następnej wersji będzie już wszystko działać dobrze :]
Wybierz z menu "Obraz -> Ustawienia". Jest tam możliwość wstawienia dowolnego tekstu.

Niestety u mnie funkcja wstawiania tekstu nie działa unsure.gif

Działa tylko wyświetlanie aktualnej daty i godziny cool.gif

+Quote Post
kat
post wto, 21 lis 2006 - 14:54
Post #5

Nowy
*

W takim razie kiedy planujecie wydanie kolejnej wersji rolleyes.gif Moze tym razem to juz bedzie beta?? wink.gif

+Quote Post
Dolphin
post wto, 21 lis 2006 - 15:22
Post #6

Mistrz

Drobna, nieoficjalna aktualizacja już jest. Takie Pre-Beta ;]

http://www.worldcam.pl/wciu.exe

Na większe zmiany trzeba niestety jeszcze poczekać.

--------------------

+Quote Post
Dolphin
post śro, 20 gru 2006 - 21:33
Post #7

Mistrz

Dostępna jest już kolejna wersja programu WorldCam Image Uploader. Zostały w niej usunięte błędy wykryte w poprzedniej wersji, wprowadzono m.in. możliwość zapisu zdjęć na dysku oraz dodania jednocześnie daty i dowolnego tekstu.

Zapraszam do testowania smile.gif

--------------------

+Quote Post
Przechodzień
post czw, 21 gru 2006 - 13:56
Post #8

Nowy
*

Nr użytkownika: 11,887
Gadu-Gadu: nie używam

Jeśli można dorzucić kilka słów odnośnie programu...

Po pierwsze, po uruchomieniu ekram przedstawia się obiecująco, jest pasek menu, pulpit na obrazek, przyciski szybkiego wyboru wybranych funkcji czy też status operacji, ale...

- chciałoby się przejść do konfiguracji ustawień programu i tu już jest problem - są one rozrzucone w różnych miejscach menu: pod F2 mamy "Ustawienia startowe programu", pod F3 są "Ustawienia obrazu", F4 - źródło obrazu, F5 - ustawienia FTP, F6 - format obrazu. W różnych miejscach menu. Trochę dziwna koncepcja - lepiej jakby wszystkie ustawienia były na jednym panelu, ewentualnie w zakładnach tematychnych.

- wybór źródła obrazu: mam do wyboru tylko pozycję "Microsoft WDM Image Capture (Win32) Version: 5.1.26" . Zapytam sie cóż to takiego jest? Mam podpietą do komputera kamerkę internetowa na USB "Labtec WebCam Pro", ale na liście dostępnych urządzeń w programie tego nie ma. No dobrze wybieram jedyną dostępną opcję czyli "Microsoft WDM..." . W końcu znalazłem moją kamerkę w opcjach F7 - właściwości obrazu - przechwytywanie wideo).

- ustawiając "Format obrazu" jest pokazywana wielkość pliku wynikowego, ale to chyba jest wielkość pliku .bmp (a ja będę przesyłać dane jako .jpg na serwer FTP).

- teraz czas na "Ustawienia FTP" (F5). Otwiera się okienko do ustawień. Jest to chyba jedyne okienko, które źle jest wyświetlane (zapewne została użyta opcja SCALED we właściwościach formy). Ja widzę na ekranie zlewanie się poszczególnych komponentów - dolne ramki grupujące "Serwer" i "Ustawienia" są niewidoczne, także nie wiem co jest poniżej przełącznika "Tryb pasywny" (zapewne nic, bo tabulatorem nie wykrywam obecności dodatkowego elementu). W okienki widzę tylko 1 przycisk "Test połączenia", ale wykrywan jeszcze coś jak wcisnę tabulator na nim (ale nie widzę żadnego innego przycisku). Teraz wyjaśnienie jaki jest powód - otóż ja używam na komputerze wielkość czcionek na 125% rozmiaru normalnego (120 dpi). Program powiniem prawidłowo pracować niezależnie od użytych w systenie czcionek i ich rozmiarów. Ciekawe, że inne okna programu sobie z tym radzą...

- teraz ostatnia sprawa (bo juz i tak za dużo marudzę). Mam kamerkę o rozdzielczości fizycznej 640 x 480, w ustawieniach formatu wideo wybieram 640x480 i teraz ja na głównym ekranie programu wcisnę "Pokaż obraz", to w miejscu czarnego panelu wyświetlany jest obraz z kamerki, ale nie cała wielkość, tylko górna-prawa część obrazka o rozmierze fizycznym tego panela. Okna programu nie można powiększyć, obrazek też nie jest przeskalowany na wielkość tego panela.

Pozdrawiam
P.S. Może lepiej podyskutować bezpośrednio, np. przez e-mail, zamiast zaśmiecać to forum...

W trybie EDYCJI dorzucę jeszcze kilka uwag:

- komunikacja z serwerem FTP. Po co są wysyłane do serwera komenda:
NLST "C"\Program Files\GemsNet\WorldCam IU\temp.jpg"
Odpowiedź serwera jest oczywista: 550 Directory not found
I jeszcze w tym samym dziale - dlaczego nie zamykane jest połączenie z serwerem po przesłaniu obrazku? Przydałby się przełącznik w ustawieniach programu, gdzie możnaby to określać. Zamykać połączenie przy dłuższech czasach, przy krótkich można z zamykania zrezygnować. Wówczas nie ma potrzeby wysyłania za każdym wysyłaniem komend REST 0 (wątpliwe też jest ciągłe używanie ALLO nr i EPRT, ale to już szczegóły).

+Quote Post
Dolphin
post czw, 21 gru 2006 - 15:53
Post #9

Mistrz

Witaj

CYTAT
- chciałoby się przejść do konfiguracji ustawień programu i tu już jest problem - są one rozrzucone w różnych miejscach menu: pod F2 mamy "Ustawienia startowe programu", pod F3 są "Ustawienia obrazu", F4 - źródło obrazu, F5 - ustawienia FTP, F6 - format obrazu. W różnych miejscach menu. Trochę dziwna koncepcja - lepiej jakby wszystkie ustawienia były na jednym panelu, ewentualnie w zakładnach tematychnych.

Funkcje w menu zostały pogrupowane według elementów do których się odnoszą.

"Program" - zawiera ustawienia związane konkretnie z działaniem samego programu.
"Obraz" - wszystko dotyczącego wyświetlania obrazu, jego źródło, parametry itp.
"FTP" - ustawienia serwera FTP, rozpoczęcie oraz zakończenie przesyłania.

Takie rozłożenie może nie jest zbyt popularne, ale wśród osób które wcześniej testowały program zostało wybrane jako najlepsze oraz najprostsze. Początkowo wszystkie ustawienia miały być w jednym oknie na zakładkach.

CYTAT
- wybór źródła obrazu: mam do wyboru tylko pozycję "Microsoft WDM Image Capture (Win32) Version: 5.1.26" . Zapytam sie cóż to takiego jest? Mam podpietą do komputera kamerkę internetowa na USB "Labtec WebCam Pro", ale na liście dostępnych urządzeń w programie tego nie ma. No dobrze wybieram jedyną dostępną opcję czyli "Microsoft WDM..." . W końcu znalazłem moją kamerkę w opcjach F7 - właściwości obrazu - przechwytywanie wideo).

- ustawiając "Format obrazu" jest pokazywana wielkość pliku wynikowego, ale to chyba jest wielkość pliku .bmp (a ja będę przesyłać dane jako .jpg na serwer FTP).

Okna format, właściwości oraz lista źródeł do wyboru nie są elementami programu. Są to zewnętrzne panele ustawień udostępnione przed producenta danej kamery. Program nie ma wpływu na ich wygląd oraz funkcjonalność.

W związku z pozostałymi uwagami postaram się wprowadzić odpowiednie zmiany, aby rozwiązać pojawiające się problemy.

Dzięki za zgłoszenie.

--------------------

+Quote Post
Przechodzień
post czw, 21 gru 2006 - 17:25
Post #10

Nowy
*

CYTAT
- teraz ostatnia sprawa (bo juz i tak za dużo marudzę). Mam kamerkę o rozdzielczości fizycznej 640 x 480, w ustawieniach formatu wideo wybieram 640x480 i teraz ja na głównym ekranie programu wcisnę "Pokaż obraz", to w miejscu czarnego panelu wyświetlany jest obraz z kamerki, ale nie cała wielkość, tylko górna-prawa część obrazka o rozmierze fizycznym tego panela. Okna programu nie można powiększyć, obrazek też nie jest przeskalowany na wielkość tego panela.

Zauważyłem, że zaznaczając w Ustawieniach Programu opcje "Rozciągnij obraz" wyświetlany obrazek ładnie się przeskalował na całą wielkość panelu (a dokładnie to zmniejszył się, a nie rozciągnął smile.gif ).
I jeszcze "Zachowaj proporcje" wyświetlił go we właściwych proporcjach.

Czyli sprawa jest prawie rozwiązana - trzeba by tylko zmienić nazewnictwo np. zamiast "Rozciągnij obraz" na np. "Przeskaluj obraz" i zostaje jeszcze sprawa dynamicznej zmiany wielkości tego panela, bo po "zachowaniu proporcji" jest czarny pasek pod zdjęciem (ale to już tak nie razi, jak obcięcie części obrazka).

+Quote Post
Dolphin
post czw, 21 gru 2006 - 21:17
Post #11

Mistrz

Zapraszam do ponownego pobierania smile.gif

--------------------

+Quote Post
Przechodzień
post pią, 22 gru 2006 - 11:58
Post #12

Nowy
*

Brawo, jak szybko zrobiłeś wszystkie poprawki !
Można już teraz w pełni korzystać z programu. Dotychczas korzystałem z programu FWINK, ale zaczęły się w nim problemy z przesyłaniem obrazu na serwer FTP (zaczęło działać to niepewnie).

Jeśli można coś jeszcze zasugerować...

W Ustawieniach FTP jest przewijana lista ze statusem połączenia. Przydałoby się tam troszkę więcej informacji. Nawet przy teście połączenia, a także przy normalnej pracy (okresowym przesyłaniu obrazka na serwer FTP) mamy tylko informację:
Połączono.
Rozłączono.
Zdaje mi się, że poprzednio było tu więcej informacji...
Jakby można było jeszcze napisać "Weryfikacja połączenia przebiegła prawidłowo" oraz "Przesłano pomyślnie obraz DATA GODZINA", to byłby pełny obraz co się zdarzyło.
Inna propozycja - na oknie głównym programu, na dole mamy informację "Aktualizacja obrazu na serwerze za xxx s." oraz na moment "Wysyłanie obrazu na serwer". Nie ma tu informacji czy operacja przesyłanie się udała, czy nie. Chyba jak się nie udaje to zatrzymuje się na informacji "Wysyłanie..." ale nie jestem pewny. Czy mozna i tu dodać inormację potwierdzajacą np.
"Przesłano na serwer poprawnie (GODZINA). Następna aktualizacja za ..."

Druga sprawa (bardziej kosmetyczna) - jak już sobie powiekszam okno programu, to przyciski "Wybierz źródło" i "Ustawienia FTP" mogłyby też przemieszczać się do prawej krawędzi okna.

Na koniec sprawa komunikatów przesyłanych do serwera FTP. Nie mówię, że są złe, ale czy wszystkie są niezbędne ? Musielibyśmy spokojnie to przedyskutować, nic pilnego.

Pozdrawiam.

+Quote Post
grochu
post wto, 09 sty 2007 - 12:54
Post #13

Nowy
*

Nr użytkownika: 11,965
Gadu-Gadu: 1001601

Witam
Program jest naprawdę super, przesyłałem zrzuty na lokalny ftp i wszystko jest jak najbardziej w porządku
Problem pojawia się gdy chcę wysyłać obraz na serwery zewnętrzne,( na ovh, potem cba)
wyskakuje mi taki komunikat przy przesyłaniu obrazu na serwer:

Połączono.
Nie udało się przesłać pliku. Sprawdź ustawienia FTP.
229 Extended Passive mode OK (|||35206|)
Rozłączono.

Dodam tylko, że ustawienie mam takie same jak w przypadku innych programów do zrzutu obrazu (active webcam, vision gs) i tam przesyłanie obrazu na serwer nie sprawiało żadnego problemu..
Miał ktoś podobny problem może?? (wszystkie firewalle itp wyłączone i też bez skutku)
Pozdrawiam!

+Quote Post
Dolphin
post wto, 09 sty 2007 - 13:31
Post #14

Mistrz

Pobierz program ponownie. Wprowadziłem drobną zmianę, która powinna pomóc.

--------------------

+Quote Post
grochu
post wto, 09 sty 2007 - 15:24
Post #15

Nowy
*

Nr użytkownika: 11,965
Gadu-Gadu: 1001601

Dziękuję za szybką reakcję
Faktycznie teraz wszystko śmiga, że aż miło! biggrin.gif

Co do ulepszeń programu, wydaję mi się że użyteczne byłoby wstawienie opcji wysyłania innego obrazu na serwer w momencie gdy program jest wyłączany(najlepiej gdyby robił to automatycznie..), ale to tylko taka drobna sugestia.

Pozdrawiam!

+Quote Post
kat
post czw, 11 sty 2007 - 12:06
Post #16

Nowy
*

Gratulacje! Program działa teraz bardzo dobrze biggrin.gif
Brakuje mi w nim jeszcze jednej małej funkcji tongue.gif
Mianowicie możliwości dodawania do obrazu grafiki np. jakies własne logo itp.
Myślę, że to byłby strzał w dziesiątkę rolleyes.gif
Pozdrawiam wink.gif

+Quote Post
zeeltom
post nie, 08 kwi 2007 - 09:31
Post #17

Nowy
*

Nr użytkownika: 12,107
Gadu-Gadu: 3555173

Przydałoby się automatyczne dobieranie wielkości ramki do obrazu z kamery. Teraz trzeba ręcznie dopasować wielkość okna podglądu.

+Quote Post
marek
post nie, 24 cze 2007 - 11:05
Post #18

Nowy
*

Nr użytkownika: 12,207

Witajcie smile.gif
Naczytałem się tyle dobrego na temat tytułowego programu, pobrałem, zainstalowałem i ... no właśnie, nie działa tak jak tego oczekiwałem. A dokładnie nie mogę wybrać funkcji Format oraz Właściwości, czyli utknąłem w miejscu.

+Quote Post
Dolphin
post nie, 24 cze 2007 - 13:37
Post #19

Mistrz

Obie funkcje są obsługiwane przez sterowniki do kamery. Jeśli nie zainstalowałeś "oryginalnych" sterowników do kamery lub po prostu producent kamery nie udostępnia tych funkcji to nic się nie otworzy.

--------------------

+Quote Post
marek
post nie, 24 cze 2007 - 22:00
Post #20

Nowy
*

Nr użytkownika: 12,207

Przepraszam ale wczytałem się w post usera Przechodzień (moja webcam to też Labtec) no i jednak działa smile.gif
Za zamieszanie jeszcze raz przepraszam.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 31 lipiec 2010 - 07:10
Najlepsze zdjęcia z Singapuru i wyjątkowe szablony aukcji. Zobacz również zasłony wstęgowe oraz części FORD.